Vedlikehold av naturstein

Steiner har som regel allerede eksistert i mange millioner år, og holdbarheten er bedre enn i noe annet naturmateriale. Du vil kunne glede deg over at naturstein er svært lette å ta vare på. I praksis så er den så godt som vedlikeholdsfrie. Det er lite som skal til for at din servant skal forbli hel og beholde sin vakre farge i år etter år, og gi deg glede for hele livet! Allikevel: Også naturstein kan med fordel bli tatt godt vare på. Om du har relevante spørsmål, eller at du ønsker å dele av dine steinkunnskaper så benytt gjerne diskusjonstråden nederst på denne siden!

Impregneringsmidler – to do or not to do

Det eksisterer en stadig pågående debatt blant fagfolk hvorvidt en bør benytte impregneringsmidler eller ikke. Den ene siden i debatten mener at steinen har best av å forbli ubehandlet i sin naturlige form. Deres argument er fundert i det faktum at naturstein av og til ha varierte elementer inne i steinen. Deres bekymring er at kunstige impregneringsmidler potensielt kan sette i gang en ureversibel misfarging av steinen gjennom diverse kjemiske reaksjoner. De setter sin lit til at steinen er blitt formet gjennom millioner av år i jordens tøffeste miljø, og at den dermed tåler det aller meste. Videre mener de at impregneringsmidler forandrer steinens naturlige utseende og gir den et kunstig utseende.

Når en betrakter de mange svært gamle bygninger og monumenter bygget av stein samt gamle kunstgjenstander som aldri er blitt behandlet med noen impregneringsmidler og som fremdeles befinner seg i ganske utmerket stand etter århundrers eksponering av naturkreftene, er det mye som gir impregneringsmotstanderne rett.

Alabastservant, Hotel Trump Soho, New York

Argumentet for å benytte seg av impregneringsmidler hviler på tanken om at vi i våre tider omgir oss med en rekke kraftige rensemidler, kjemiske forbindelser og kaustiske substanser som våre forfedre aldri benyttet seg av. Mange av disse kan etse seg inn i stein og/eller ødelegge overflaten. For de på denne siden av debatten er det å impregnere steinen selve førstelinjeforsvaret mot disse skadelige stoffene. Når det gjelder våte rom som bad og kjøkken så bør det alltid impregneres.

Begge sider i debatten har sine poenger og valget om hvorvidt naturstein skal impregneres eller ikke blir i siste instans noe du selv må bestemme. Selv heller vi dog i retning av å følge visdomsordet: “et lite stykke forebygging er å foretrekke fremfor en større kur”, og vi anbefaler derfor at du ved jevne mellomrom impregnerer dine steinprodukter. Hvor ofte kommer helt an på bruk, men ca. en gang i året burde være tilstrekkelig. En tommelfingerregel er å impregnere når vann trenger inn i steinen og ikke lenger preller av.

Absolonia fører Akemi-serien som er markedsledende tyske steinimpregneringsprodukter.  Se informasjon om og kjøp impregneringspreparater her!

Å påføre impregneringsmiddelet er en kjapp og enkel prosess. Vær bare nøye med å kjøpe et høykvalitets og impregneringsprodukt egnet for den aktuelle steinkvalitet. Vær oppmerksom på forskjellen mellom steinimpregnering- og forsegling. Impregnering trenger inn i steinen og er mer eller mindre usynlig mens steinforsegling legger seg som en hinne på overflaten, noe som kan forringe gleden over å ha genuin naturstein. I kommersielle gulv og andre steder med stor trafikk er dog forsegling et alternativ som bør vurderes.

Om du har fått flekker/skader på steinen, eller ønsker å vite mer om hvordan du skal unngå dette så ta en titt på denne videoen fra Marble Institute of America:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *