Flekker på marmor

Flekker på marmor er et problem for noen. Hvordan bli kvitt dem? De ser ofte ut som vannmerker. Årsaken er syreholdige væsker som eddik, sitronsaft og vin. 

Marmor, kalkstein og travertin har kalsiumkarbonat i blodet, og for kalsiumkarbonat er syre kryptonitt. Før eller siden vil flekker oppstå. Da inntrer patina.

Å velte et glass vin på marmorbenken er ikke nødvendigvis undergangen om det blir tørket vekk rimelig raskt, men når vinen får bli liggende over natten, eller kanskje bare over noen timer, er sjansen stor for at den vil etterlate en  flekk.

Hva gjør jeg med flekker?

Det finnes 3 hovedtilnærminger hva angår å beskytte steinen.  Den første handler om å ønske flekkene velkommen. Når de blir mange nok får steinen karakter som kalles patina. Den andre stanser tiden i steinens indre organer som gjør den mer motstandsdyktig mot tidens tann, og den tredje stenger naturen ute, eller inne.

God impregnering hjelper mot flekker, men i motsetning til hva mange tror; den hindrer ikke syreskader veldig mye.

Remedier

Når en polert marmorbenk har merker etter syre er det til en viss grad mulig å bli kvitt disse. Det kan ta noen lange minutter å  gnikke en enkelt flekk til den forsvinner.   Et gammelt remedie å angripe flekken med er våt tinnaske som føres omkring på steinen med driftig hånd over myk filt, det går også fint med maskinverktøy, men det bråker. Et moderne og godt fundert alternativ er Akemis flytende polish. Men først et gammelt kjerringråd: Bruk Hydrogenperoksid! 

Hydrogenperoksid fåes på apoteket. For tinnaske, impregnering og polish, send E-post til info@absolonia.com.

Om flekkene sitter dypt kan det vurderes å engasjere profesjonelle  som går til verks med slipemaskiner oa. remedier for å bringe steinen tilbake til tilnærmet ny stad.

Diamant-slipeverktøy på stein er som sandpapir på tre. En starter med grovt slipekorn som graver seg ned i steinen og skifter til stadig finere slipeskiver. Etterhvert begynner steinen å reflektere lys, og tilslutt blir steinen blank som ny. 

Det er mulig å sikre seg helt mot syreskader gjennom å forsegle  steinen, men dette forandrer utseende og ødelegger noe av selve gleden ved å omgi seg på ekte naturstein. De fleste velger derfor å unngå dette. De betaler heller for å få benkeplatene fikset hvert tredje til femte år, avhengig av daglig bruk og hvor viktig de oppfatter det er med plettfrie benkeplater.

Du kan også velge å gå fra polerte til slepne overflater gjennom å stanse behandlingen allerede ved slipekorn 800. Når overflaten ikke er blank vil nye flekker ikke bli veldig synlige og nye merker kan forholdsvis enkelt fjernes med tørt eller vått 800 sandpapir. Her bør også nevnes at slepet upolert overflate gir mest naturopplevelse for pengene, og det kan være smellvakkert.

  Et tredje alternativ som bør vurderes er å velge å leve med flekkene. Skjønnhetsflekker har også sin sjarm. Etterhvert vil disse jevne seg ut og ikke lenger bli lagt merke til. Det finnes mange svært vakre marmorflater preget av bruk og tid. Det kalles patina.

Et annet problem som kan dukke opp, i særlige fuktige og møkkete områder er mugg og mose. Det ser ikke pent ut, men skader ikke steinen og mugg kan forholdsvis lett fjernes med blekemiddel som klorin og andre lett tilgjengelige husholdningsremedier. For et  jevn resultat kan det være en god ide å fukte steinen godt i ett døgn eller to i forkant av selve jobben. Ikke altfor kraftig klorinvann og en kraftig børste gjør susen. For større områder bør det vurderes å vaske med en roterende børste.  

Har du lignende utfordringer, vær fri til å stille spørsmål  og dele dine erfaringer i kommentarfeltet under! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.