Italiensk marmor

Naturlig vakkert

beauty6Italiensk marmor fra Carrara er som vin. Du kan få en rimelig god en, en utmerket dyr en, og edle saker som koster skjorta. Om du vurderer italiensk marmor, kan det være fornuftig å sette seg inn i sakene. Det er ikke alltid mengden det kommer an på.

Carrara-marmor finnes i en lang rekke varianter og tapninger. Den er mer eller mindre hvit i grunnfargen med finkornede krystaller. Den er tung, kompakt, fleksibel og bestandig.

Kvalitetstung

Når du kjøper Carrara-marmor fra Absolonia mottar du ekte saker, saget og bearbeidet på stedet av folk som har holdt steinarbeiderkunsten i hevd i mer enn 2000 år. Du får et naturmateriale av tung og storartet kvalitet, og er med på å dele en kulturarv som strekker seg lengre tilbake enn oldtidens greske templer, via byggingen av Roma, til renessansens mesterverker, helt frem til vår egen tids nye grønne design.

 

Carrara

carrara

Carrara ligger helt nordvest i Toscana i Italia, under marmorfjellet med utsikt over Middelhavet og her dreier det meste seg om marmor.

Her i fjellsiden tilbrakte Michelangelo og andre av renessansens mestere mye tid og møye med å søke etter steinblokker til det som skulle bli noen av verdens fineste klassiske mesterverk.

En mer enn 2000 års ubrutt steinarbeidtradisjon lever her fremdeles. Carrara huser noen av verdens dyktigste steinarbeidere og artisanere, og et vell av moderne datastyrte steinsager, og andre maskiner som bearbeider lokal marmor og annen velvalgt naturstein fra hele verden.

Edel italiensk marmor var tidligere kun tilgjengelig for eliten. I dag har den teknologiske utviklingen gjort materialet tilgjengelig for mange fler.

Å arbeide I steinbruddene har aldri vært risikofritt. I gamledager ble arbeidet utført manuelt med enkle verktøy, solide tau og oksespann, og fatale ulykker skjedde ofte. Moderne maskiner og sikkerhetsmetodikk har gjort arbeidet i steinbruddene lettere og mindre hasardiøst, men fremdeles skjer det ulykker når blokker sages ut av fjellet og fraktes ned til en av de mange sagene nede på sletta for å bli bearbeidet. Mange av de som jobber i bruddene har mistet en finger eller tre.

Typer og kvaliteter Carrara-marmor

beauty4Innenfor et forholdsvis lite område utvinnes en rekke forskjellige varianter av de klassiske typene Carrara-marmor. Her følger en liten oversikt over hovedvariantene. Hver type kommer i forskjellige kvalitetsgrader som Commerciale, 1st. og Extra, samt en lang rekke ”slottstapninger”.

Det som er viktig å forstå hvis du planlegger å bruke Carrara-marmor i ditt prosjekt er at jo hvitere og renere grunnfarge i steinen, og jo jevnere, mer harmoniske og vakkert venene er distribuert i steinen, jo høyere verdsettelse. Som alle edle råvarer er de fineste kvalitetene kun en liten del av produksjonen, der etterspørselen ofte trumfer tilbudet.

Utvalget under gir en viss oversikt over hovedtypene av Carrara-marmor. Vit at all naturstein er unik.

 

Bianco Carrara

Dette er den klassiske hvite italienske marmoren som vi kjenner godt også i Norge. Bianco C og CD har begge en lys grå bakgrunnsfarge og fjæraktige og litt flekkede vener i mørkere gråvarianter . Carrara C er en hvitere og litt dyrere variant enn Carrara CD. Edlere typer Bianco er Gioia og Venatino, med hvitere bakgrunn og mer uttalte vener.

Arabescato

Arabescato har gjerne en varm hvit grunnfarge og preges av kraftigere vener og ofte også av at steinen en gang pga. geologiske begivenheter en gang i juratiden er blitt knust før den igjen er havnet dypt nede i jorden der trykk og varme igjen har gjort steinen homogen. Mye Arabescato kan minne om arktiske fjordlandskap med lange fjordarmer, kalvende isbreer og isfjell sett fra et fly høyt oppe i luften. Arabescato egner seg godt til effektfulle paneler, bookmatching , bord/benkeplater. Tradisjonelt har Arabescato ofte blitt benyttet til dekorasjon, møbler og peisrammer. Denne typen marmor er for eksempel brukt i speilhallen i Versailles, der speilene er rammet inn av Arabescato. Arabescato kommer i en rekke varianter, så om denne type marmor er aktuell er det om å gjøre å finne et sett med slabber som kan passe for dine spesielle ønsker og budsjett.

Staturietto

Staturietto utvinnes fra det samme bruddet som den enda edlere Statuario. Dette er edel italiensk marmor, forholdsvis hvit, og med vakre og harmoniske forgrenede grå vener. Staturietto egner seg til ambisiøse prosjekter og til alle typer applikasjoner. Også her er det mange varianter og kvaliteter å velge mellom.

Calacatta

Calacatta er en en meget eksklusiv marmor, hvitere i grunnfargen og med større lysgjennomtrengning enn marmortypene nevnt over, ofte med vakre og effektfulle vener, i forskjellige nyanser av grått, ofte med innslag av mint (innslag av blågrønt skjær) eller gull (Calcatta Gold). Calacatta klassifiseres i en rekke undergrupper. Denne marmortypen egner seg til svært eksklusive prosjekter, og det anbefales å håndplukke individuelle serier av slabber når en først skal velge et materiale av såpass edelt kaliber, noe vi i Absolonia gjerne bidrar til.

Statuario

Dette er italiensk marmor av edleste merke. Dette er renessansekunstnere som Michelangelos yndlingsmarmor. Staturario har en bakgrunnsfarge som er kjølig melkehvit med god lysegenskaper, og er sparsomt utstyrt med rene vakre og effektfulle vener. Avsetningene av Statuario er dessverre i dag svært begrenset, noe som har bidratt til at prisene for prima vare av denne typen marmor mest appellerer til banker, arabiske oljesjeiker og russiske oligarker.

Se også:

Marmor – fliser og paneler

Portugisisk marmor – fliser og prosjekt

Om marmor

Om travertin

Mosaikker i naturstein

“The white side of Carrara”

Se denne praktfulle videoen som viser hvordan marmoren blir hentet ut av Carrara-fjellene og behandlet før den havner hjemme hos deg!