MARMOR

 

badbad

Marmor (gresk: marmaros, «skinnende stein») er en metamorf bergart som hovedsakelig består av mineralet kalsitt (en krystallinsk form for kalsiumkarbonat CaCO3), som betyr at steinen inneholder mye kalsium, karbon og oksygen. Marmor dannes når de sedimentære bergartene kalkspat eller dolomitt smelter og siden forsteines igjen, noe som betyr at marmor er en metamorf bergart. Utgangspunktet kan for eksempel være avsetninger på havbunnen av skjell og skalldyr som er forsteinet til kalkstein. Temperaturen og trykket som er nødvendig for å danne marmor ødelegger vanligvis eventuelle fossiler og sedimentær tekstur i den opprinnelige steinen, men ikke alltid.

Absolonia leverer et stort utvalg håndsortert marmor skåret i en rekke standard flisestørrelser, og også og som skreddersøm tilpasset dine spesielle ønsker og behov. Se  Absolonias marmor produktside for fliser og paneler! Og se Absolonias produktside for italiensk hvit marmor fra Carrara , og gjerne også marmor fra Tyrkias indre!

Marmor er selve dronningen blant natursteinene og har i tusenvis av år blitt forbundet med status og makt, da den gjennom tidene alltid har vært det foretrukne valg som byggemateriale når vegger og gulv er blitt bekledd i alle typer praktbygg. Slik er det den dag i dag. Et rom vakkert fliselagt med marmor kan øke en boligs verdi mer enn noe annet materiale. Om du kjøper marmor gjennom Absolonia kan du velge mellom et hav av unik stein skåret og overflatebehandlet i henhold til dine ønsker og behov..

Vedlikehold

Moderne teknologi har gjort vedlikehold av marmor betraktelig enklere enn før i tiden. Til våte rom anbefaler vi impregneringen Akemi Antiflekk Nano som trenger inn i porene i steinen, er fullstendig usynlig og gjør overflatene meget motstandsdyktig mot det aller meste. Men som med andre naturlige ting er et langt og lykkelig liv betinget av en smule omsorg og kjærlighet:

Syreholdige og slipende substanser er ikke bra for marmor. Og Jif Baderom oa. skuremidler inneholder slipende og kalkoppløselige substanser, og bør derfor unngås, mens Ajax, Jif Universal, Jif Kjøkken og denslags går fint. Det finnes også spesialsåper for marmor. Salmiakk er også et middel som en bør være litt forsiktig med. Grønnsåpe er derimot utmerket. Å plassere en terrakottakrukke direkte på et marmorgulv er heller ikke en god idé, da kjemiske substanser i terakottaen kan trekke ned i steinen og lage flekker. Vin, kaffe og sitrus er i og for seg intet problem om det ikke blir liggende i mange timer, dog så lenge steinen er impregnert. På benkeplater og badegulv anbefaler vi at det impregneres ca. en gang i året, noe som forøvrig er fort gjort med en myk klut.

Noen marmortyper er mer porøse enn andre. Om du planlegger å benytte marmor i våtsoner, ta gjerne kontakt med vår kundeservice og vi hjelper deg med å velge egnet materiale og passende impregnering.

Marmor er ømfintlig for syreholdige midler, men om du skulle miste en flaske rødvin på et marmorgulv så er ikke dette noe problem når gulvet er impregnert og det blir tørket opp innen rimelig tid.
Om du velger polerte marmorgulv finnes utmerkede midler som bidrar til at gulvene ikke blir glatte, selv om de er våte. Om du har spørsmål så ta gjerne kontakt med vår kundeservice!

Når du benytter lyse marmortyper, så vær nøye med å velge lyst marmorlim og natesement som ikke farger over på steinen. For sikkerhets skyld er det stadig flere marmorfliseleggere som velger å impregnere flisene før de legges, for å være helt på den sikre siden.

Om du vurderer en servant i marmor så ta en titt på Absolonias lagerførte utvalg servanter i marmor!

Italia kjent for de mest berømte marmorkvalitetene, mens det finnes også utmerkede alternativer fra Portugal, Hellas, Tyrkia, Iran, Kina og fra andre land. Absolonia representerer ledende marmorprodusenter i Italia, Portugal og i Tyrkia, som gir deg anledning til å velge akkurat den unike råsteinen som passer best til ditt prosjekt.

bad2

Marmor finnes nesten i alle regnbuens farger, og kommer med en uendelighet av forskjellige marmoreringer/mønstre. den kan også være nesten helt ensfarget og mer eller mindre gjennomskinnelig. De gamle klassiske skulpturmesterene i Hellas og Romerike foretrakk hudfarget stein der lyset kunne trenge inn en millimeter eller to for å gi illusjonen av hud. Om du planlegger å realisere et litt ambisiøst prosjekt i marmor, anbefaler vi at du velger en løsning der vi tar utgangspunkt i utvalgte rå-slabber (store skiver), som så skjæres til i ønskede flisestørrelser, eller iht. dine spesielle spesifikasjoner. Marmor er svært mange forskjellige ting og den er alltid unik.

bad1

Absolonia representerer utmerkede marmorprodusenter og dyktige håndverkere i Italia, Portugal, Tyrkia og Kina, og kan tilby marmorfliser, benker og skreddersøm i ett vell av kvaliteter og prisklasser, nøyaktig tilpasset dine spesielle ønsker og behov. Se vår marmorside!

Bookmatch marmor

Bookmatch Statuario-marmor

Marmor leveres ofte med polert overflate, men det blir stadig mer populært med finslepne (matte) eller børstede (teksturerte) overflater som gir et roligere og mer “naturlig” uttrykk.

Bookmatched marmor består av paneler skåret i rekkefølge i en steinblokk som monteres speilvent som en åpen bok, slik at panelenes mønstre utgjør et tilnærmet symmetrisk mønster. Dette kan skape meget vakre effektvegger, f.eks. i dusjsoner, på peisinnramminger og kjøkkenvegger.

 

Se også:

Marmor – fliser og paneler
Italiensk marmor
Om hvite italienske marmortyper
Portugisisk marmor
Tyrkisk marmor
Hvordan unngå flekker på marmor

For mer informasjon, send en E-post til info@absolonia.com, benytt gjerne vårt kontaktskjema, eller ring 478 78 982 / 404 18 392 !