Afyon marmor

Noen steinbrudd er mer klassiske enn andre. Violetta/Pavanozzetto har vært høyt verdsatt i årtusener. Romas keisere hadde tilgang til meget fin marmor i sine nærområder, men fant det formålstjenlig å frakte marmor fra Tyrkias indre, hele veien til Roma, for å bygge noen av verdenshistoriens vakreste bygninger, med fliser, vannkar, søyler og skulpturer.

Romerne visste å verdsette tyrkisk marmor allerede for mer enn 2000 år siden. Det var 2 typer som var spesielt ettertraktet, begge fra området rundt Afyonkarahisar; Hvit Afyon og Violetta/Pavanozzetto.

Hvit Afyon

Hvit Afyon har noen av de samme egenskapene som fin italiensk Calacatta, men har også masse i seg selv; lysende, skummetmelkeaktig, harmoniske og sparsomme tegninger og  solid massivitet. Hvit Afyon er og har blitt høyt verdsatt i årtusener. Romerske borgere med svært god tilgang til utmerket lokal marmor betalte ekstra for å få fraktet fliser og søyler, hele veien fra Tyrkias indre til Roma, og ikke uten grunn. Om du er på utkikk etter eksklusiv hvit marmor så vurder hvit Afyon! Om du skygger unna de aller mest glassaktige, finnes utmerkede sorteringer som er overkommelig for de fleste marmorentusiaster.

Sortering av hvit Afyon-marmor i Iscehisar
Afyon White Extra

Violetta og Sugar

Violetta eller Pavonazzetto  kommer fra Iscehisar som i romertiden het Dokimeian. Marmoren har uregelmessige årer med innslag av burgunder/ fiolett, rødt og gyllent. En årsak til at denne marmoren ble høyt verdsatt i keisertidens Rom var at burgunder-fargen ble knyttet til den frygiske vegetasjonguddommen Attis’ blod. Attis hadde lovet fruktbarhetsgudinnen Kybele evig kyskhet, men brøt sitt løfte og ble drevet, av Kybele, til å kastrere seg selv. Attis er selve prototypen for evenukkene som var Kybeles prester. I romersk keisertid fikk Attis-kultusen stor utbredelse i den evige stad. Blant annet feiret man om våren en erotisk fest som startet med sørgeminne over Atti’s død som deretter ble oppløst i gledesorgier over hans gjenoppstandelse.

Sweet Sugar
Panteon gulv med Violetta

Skulpturer i Violetta/Pavanozzetto

Barbar 200 e.Kr

Templer knyttet til Attis

Woman in Pavanozzetto

Historie i veggen og på gulvet

På lag med Julius Cesar
Du kan nå selv skape dine egne ting med disse eksklusive marmorene fra steinbruddet som en gang var i keiserens private eie. Pavanozzetto og Hvit Afyon utvinnes den dag i dag og levering går nå betraktelig raskere enn i antikken. Absolonia hjelper deg med å realisere dine marmordrømmer; fliser, paneler, benker, servanter oa. vannkar, urner og skulpturer.

Emperador, marmor med nerve