Vedlikehold av naturstein

Steiner har som regel allerede eksistert i mange millioner år, og holdbarheten er bedre enn i noe annet naturmateriale. Du vil kunne glede deg over at naturstein er lett å ta vare på. I praksis så er den så godt som vedlikeholdsfri. Det er lite som skal til for at materialet skal forbli helt og beholde sine vakre farger og mønstre i mange år! Allikevel: Også naturstein kan med fordel bli tatt godt vare på.

Impregneringsmidler – to do or not to do

Det eksisterer en stadig pågående debatt blant fagfolk hvorvidt en bør benytte impregneringsmidler eller ikke. Den ene siden i debatten mener at steinen har best av å forbli ubehandlet i sin naturlige form. Deres bekymring er at kunstige impregneringsmidler potensielt kan sette i gang en ureversibel misfarging av steinen gjennom diverse kjemiske reaksjoner. De setter sin lit til at steinen er blitt formet gjennom millioner av år i jordens tøffeste miljø, og at den dermed tåler det aller meste. Videre mener de at impregneringsmidler kan forandre steinens naturlige utseende og gi den et kunstig utseende, men på den annen side: Nye kvalitetsimpregneringer har i stor grad eliminert dette problemet.

Argumentet for å benytte seg av impregneringsmidler hviler på tanken om at vi i våre tider omgir oss med en rekke kraftige rensemidler, kjemiske forbindelser og kaustiske substanser som våre forfedre aldri benyttet seg av. Noen av disse kan etse seg inn i stein og/eller ødelegge overflaten. For de på denne siden av debatten er det å impregnere steinen selve førstelinjeforsvaret mot disse skadelige stoffene. Utviklingen hva angår impregneringsmidler vært formidabel gjennom det siste tiåret. Når det gjelder våte rom som bad og kjøkken så anbefaler vi at det alltid impregneres. Absolonia fører kvalitetsproduktene av det tyske merket Akemi. Impregneringen Akemi Antiflekk Nano gir optimal beskyttelse mot flekker. Preparatet trekker inn i steinen, er usynlig og etterlater ingen overflatehinne som ellers kunne ødelagt noe av gleden med å omgi seg med naturstein.

Begge sider i debatten har sine poenger og valget om hvorvidt naturstein skal impregneres eller ikke blir i siste instans noe du selv må bestemme. Selv heller vi i retning av å følge visdomsordet om at forebygging lønner seg, og vi anbefaler derfor at du ved jevne mellomrom impregnerer dine steinprodukter. Hvor ofte kommer helt an på bruk, men ca. en gang i året burde være tilstrekkelig til et dusjgulv eller en kjøkkenbenk. Til tørre steinflater betraktelig skjeldnere. En tommelfingerregel er å impregnere når vann får steinen til å skifte farge og ikke lenger preller av.

Som kjent er spesielt marmor, travertin oa. kalsittholdige steinarter sårbare for syreholdige substanser som f.eks. vin og sitron. Om dette får bli liggende på steinen i timesvis kan det oppstå vannmerkeaktige flekker. Les mer om flekker på marmor her!

Absolonia fører Akemi-serien som er markedsledende tyske steinimpregneringsprodukter. Se informasjon om og kjøp impregneringspreparater her!  Å påføre impregneringsmiddelet er en kjapp og enkel prosess. Vær bare nøye med å kjøpe et høykvalitets og impregneringsprodukt egnet for den aktuelle steintypen. Vær oppmerksom på forskjellen mellom steinimpregnering- og forsegling! Impregnering trenger inn i steinen og er så godt som usynlig, (vi anbefaler Akemi Antiflekk Nano) mens forseglingspreparater legger seg som en hinne på overflaten, noe vi i utgangspunktet ikke anbefaler unntatt i helt spesielle tilfeller.

Om du har fått flekker/skader på steinen, eller ønsker å vite mer om hvordan du skal unngå dette, så ta gjerne en titt på denne videoen fra Marble Institute of America: