Italiensk marmor

Naturlig vakkert

beauty6Italiensk marmor fra Carrara er som vin. Du kan få en rimelig god en, en utmerket dyr en, og edle saker som koster skjorta. 

Carrara-marmor finnes i en lang rekke varianter og tapninger. Den er mer eller mindre hvit i grunnfargen med årer i forskjellige gråtoner, ofte med et svakt teint av blått. Den er tung, kompakt, finkrystallisert, fleksibel og bestandig. Utsøkt Carrara-typene er de mest klassiske og etterspurte marmorene i verden, og slik har det vært gjennom skiftende tider siden Romerikets dager.  

Klassisk

Når du kjøper Carrara-marmor fra Absolonia får du nøye utplukket stein, saget og bearbeidet på stedet der de har  utviklet steinarbeiderkunsten i mer enn 2000 år.  Du blir med på å dele en kulturarv som strekker seg tilbake via renessansen til antikkens vidundere.

Carrara

carrara

Carrara ligger helt nordvest i Toscana, under marmorfjellet, med utsikt over Middelhavet.

Her i fjellsiden blir den berømte steinen hentet ut, og her tilbrakte Michelangelo og andre av renessansens mestere tid og møye for å søke etter steinblokker til det som skulle bli sivilisasjonens fineste klassiske mesterverk.

En mer enn 2000 års ubrutt steinarbeidtradisjon lever her fremdeles. Carrara huser verdens dyktigste steinarbeidere og artisanere, og moderne datastyrte steinsager og andre maskiner som bearbeider lokal marmor og annen velvalgt naturstein fra hele verden. Italienske steinbearbeidingsmaskiner anses for å være best i verden. 

Edel italiensk marmor var tidligere kun tilgjengelig for eliten. I dag har den teknologiske utviklingen gjort materialet overkommelig også i privatboliger. Stadig flere bad, kjøkken og gulv i Carrara-marmor pryder i dag norske hjem.

Å arbeide I steinbruddene har aldri vært risikofritt. I gamledager ble arbeidet utført manuelt med enkle håndverktøy, solide tau og oksespann, og fatale ulykker skjedde ofte. Moderne maskineri og sikkerhetsmetodikk har gjort arbeidet i steinbruddene lettere og mindre hasardiøst, men fremdeles skjer det ulykker når blokker sages ut av fjellsiden og blir fraktet ned til en av de mange sagene nede på sletta for å bli bearbeidet. Mange av de som jobber i bruddene har mistet en finger eller tre.

Typer og kvaliteter 

beauty4Innenfor et forholdsvis lite område utvinnes en rekke forskjellige varianter av de klassiske typene Carrara-marmor. Her følger en liten oversikt over hovedvariantene. Hver type kommer i forskjellige kvalitetsgrader som Commerciale, 1st. og Extra, samt en lang rekke ”slottstapninger”. En benytter også variasjonsbegreper som “Venato”-med markante årer, “Unito” – med lite årer osv.

Det som er viktig å forstå hvis du planlegger å bruke Carrara-marmor i ditt prosjekt er at jo hvitere og renere grunnfarge i steinen, og jo jevnere, mer harmoniske og vakkert årene er distribuert i steinen, jo høyere blir prisen. Som med alle edle råvarer er de fineste kvalitetene kun en liten del av produksjonen.

Utvalget under gir en viss oversikt over hovedtypene av Carrara-marmor. Vit at all naturstein er unik. 

Bianco Carrara

Dette er den klassiske hvite italienske marmoren som alle trakter etter. Bianco C og CD har begge en lys grå bakgrunnsfarge med årer i mørke og lyse gråvariasjoner.
Hvite italienske typer

Arabescato

Arabescato har gjerne en varm hvit grunnfarge og preges av kraftigere vener og ofte også av at steinen en gang pga. heftige geologiske begivenheter en gang i juratiden er blitt knust før den igjen er havnet dypt nede i jorden der trykk og varme igjen har gjort steinen homogen. Mye Arabescato kan minne om arktiske fjordlandskap med lange fjordarmer, kalvende isbreer og isfjell sett fra et fly høyt oppe i luften. Arabescato egner seg godt til effektfulle paneler, bookmatching , bord/benkeplater. Tradisjonelt har Arabescato ofte blitt benyttet til dekorasjon, møbler og peisrammer. Denne typen marmor er for eksempel brukt i speilhallen i Versailles, der speilene er rammet inn av Arabescato. Arabescato kommer i en rekke varianter, så om denne type marmor er aktuell er det om å gjøre å finne et sett med slabber som kan passe for dine spesielle ønsker og budsjett.

Staturietto

Staturietto utvinnes fra det samme bruddet som den enda edlere Statuario. Dette er edel italiensk marmor, forholdsvis hvit, og med vakre og meget fint forgrenede blågrå årer. Staturietto egner seg til relativt ambisiøse prosjekter og til alle typer applikasjoner. Også her er det mange varianter og kvaliteter å velge mellom.

Calacatta

Calacatta er en en klassisk og svært ettertrakted marmor, hvitere i grunnfargen og med større lysgjennomtrengning enn marmortypene nevnt over, ofte med vakre og effektfulle vener, i forskjellige nyanser av grått, ofte med innslag av mint (innslag av blågrønt skjær) eller gull (Calcatta Gold). Calacatta klassifiseres i en rekke undergrupper.

Statuario

Dette er italiensk marmor av edleste merke. Dette er renessansekunstnere som Michelangelos yndlingsmarmor. Staturario har en bakgrunnsfarge som er kjølig melkehvit med god lysegenskaper, og er sparsomt utstyrt med rene vakre og effektfulle vener. Avsetningene av Statuario er dessverre i dag svært begrenset, noe som har bidratt til at prisene for prima vare av denne typen marmor mest appellerer til banker, arabiske oljesjeiker og russiske oligarker.

Se også:

Mer om hvite italienere

Marmor – fliser og paneler

Portugisisk marmor – fliser og prosjekt

Om marmor

Om travertin

Mosaikker i naturstein

“The white side of Carrara”

Se denne praktfulle videoen som viser hvordan marmoren blir hentet ut av Carrara-fjellene og behandlet før den havner hjemme hos deg!