Hva er travertin?

Absolonia best på travertin – Se vårt store utvalg!

lys tromlet travertin

Travertin er en sedimentær bergart som oppstår som avleiringer i varme mineralkilder. I handelen blir travertin ofte uriktig presentert som “antikk marmor”, “marmor travertino” og annet. Steinarten har i tusenvis av år blitt brukt som materiale i bygninger og skulpturer.

Da Romerriket var på høyden ble travertin utnyttet i stor skala. Store offentlige byggeprosjekter som akvadukter, offentlige og private bad og arenaer som Colosseum i Roma ble effektivt reist i travertin. Andre klassiske eksempler er Fontana di Trevi og søylene utenfor Peterskirken.

I dag er travertin et attraktivt og trendy naturmateriale, som ved riktig legging og overflatebehandling vil gi både et estetisk løft og et solid spark oppover for takstverdien av din eiendom. Travertin er ikke prangende; sterinens appell ligger heller i de silkematte varme og lyse jordfargene og de vakre subtile tegningene i steinen.

All travertin inneholder hull omtrent som de små boblene i sodavann. Mange velger travertinfliser som er fyllt med fugesement fra fabrikken, noen velger å fylle hullene ved legging (gir et mer rustikt resultat) og mange velger å beholde hullene slik de er.


Hvor kommer travertin fra?

Travertin kommer tradisjonelt fra Tivoli i Italia. Inntil for tyve år siden så kom så godt som all travertin fra Italia, men pga. store uttak gjennom årtusner og begrensede forekoster har Tyrkia etterhvert overtatt som den største produsenten av travertin. Her finnes rike og gode forekomster. Mye travertin eksporteres i dag fra Tyrkia, også til til Italia. I Mexico finnes også spennende varianter bl.a.

Er travertin bærekraftig?

Ja. Travertin er et rent og giftfritt naturprodukt. Produksjonen både i Tyrkia og i Italia er underlagt strenge krav hva angår helse, miljø og sikkerhet. Nyere teknolog har gjort arbeidet med å ta ut steinblokker i fjellet og sage disse opp betraktelig sikrere enn slik det en gang var. Travertin som annen naturstein er stilmessig tidløs og vil med en smule omsorg og kjærlighet vare i generasjoner og bare bli vakrere med årene. Som resirkulert avfall vil naturstein umiddelbart integreres tilbake til naturen.

Hvorfor velge en hullete naturstein?

travertin

Dusjrom i lys travertin

Travertin har spesielle egenskaper som ingen annen naturstein besitter. Den bringer naturen inn i huset på en helt unik måte, og som husfasader bidrar den til å inkludere bygningen i det naturlige miljøet. Dens matte og varme glød i et bredt spekter av jordnyanser og dens forsiktige og nærmest «magiske» mønstre skaper en atmosfære som intet annet materiale kan gi.

Travertin føles mykt, naturlig og deilig mot bare føtter, den er vann- og smussavstøtende, og i motsetning til annen naturstein så blir den ikke glatt selv når den blir våt. Og med en smule omsorg blir den bare vakrere med årene. Det er ikke uten grunn at denne steinen var det foretrukne materialet i oldtidens greske og romerske badeanlegg.

Travertin har gjennom det siste tiåret gjennomgått en rennessanse der arkitekter og interiørdesignere igjen har tatt dette klassiske materialet i bruk på både tradisjonelle som på nye og moderne områder. Denne trenden har siden 70-tallet stadig styrket seg, kanskje spesielt i USA, og den er nå på full fart inn i Norge. betydelige deler av Barcode i Oslo er effektivt dresset opp i travertin, og stadig flere private baderom, kjøkken og stuer,  prydes i dag av denne tradisjonsrike natursteinen.

Hvilke farger og mønster kommer travertin i?

De mest vanlige fargene er elfenben, beige, valnøtt (lys, medium og mørk), Noche (mørk brun), sølv, gylden og rød, men all travertin preges av en jordaktig, naturlig varm glød, noe som er denne steinartens varemerke.

Kombinasjoner av farger blir stadig mer populært. Absolonia leverer f.eks en prima-blanding benevnt som «light mix» og «full mix» Innen travertinindustrien er det vanlig å bruke en rekke forskjellige navn som cream, cappuccino, chocolate mm.

Cross cut eller vein cut?

Mønsteret i steinen varierer fra skyaktig til dramatisk. Travertiner med utpregede mønstere går gjerne under navn som «daylight» eller «dream» o.l. Mønsteret kommer ikke minst an på hvilken vei steinen er skåret. En veincut skåret travertinplate er skåret slik at de sedimentære lagene i steinen kommer tilsyne lagvis, omtrent som årringene i et tre. Cross cut travertinplater er skåret på tvers av sedimentlagene og gir et skyaktig, drømmende mønster.

Hvilke typer overflatebehandling leveres travertinprodukter med?

Tromlet – Tromlet travertin er fliser som er blitt kjørt i en stor trommel sammen med småstein og sand, slik at kantene er blitt forsiktig avrundet og overflateteksturen kan minne om eggeskall. Uttrykket er rustikt og “slitt”. Tromlede fliser velges ofte til fransk mønster (se under), men kan også gi flotte resultater uansett.

Slepet – Slepet eller “honed” travertin har en jevn og silkemyk overflate, med ikkereflekterende silkematt uttrykk. Slepet overflate er det mest vanlige valget for hjemmemarkedet.

Børstet – Børstet travertin har en litt røffere overflate og en matt finish – mer antikt uttrykk og deilig mot bare føtter

Polert – Her er overflaten pusset og polert til en reflekterende overflate som kan minne om marmor. Denne overflaten blir ofte valgt til gulv oa. i offentlige rom.

Splitface – Splitface-overflater er et resultat av at steinen er splittet med meisel, slik at det oppstår en naturlig meget grov overflate. Splitface mosaikker er dag populære som effektflater på kjøkken og bad, samt til peisvegger og fasader.

Fyllt eller ufyllt?

Ufyllt – Travertin i sin naturlige porøse form, med de naturlig forekommende små hullene.

Fyllt – Dette er mest vanlig; hullene er fyllt med en sement basert på steinstøv fra steinen, for en best mulig fargetilpasning.

unger

Hva er forskjellen mellom premium og klassisk kvalitet?

Kvalitet vurderes først og fremst på bakgrunn av de små hullene og gropene som naturlig forekommer i all travertin og også skjønnhet. Jo mindre hull og groper, og jo vakrere mønster, jo høyere vurderes kvaliteten. Travertin med forholdsvis lite hull vurderes som premium mens porøsere stein med masse hull (som ser ut som en svamp) blir betraktet som «classic» eller «commercial» kvalitet. Travertin leveres ofte med fyllt overflate. D.v.s. at hullene er tettet igjen. Da fyllstoffet alltid er ensfarget er det som regel lett å se forskjellen mellom stein og fyll. Her blir forskjellen mellom premium og klassisk kvalitet mengden av fyllsement som benyttes. I senere tid er transparent epoxy-fyll stadig blitt mer populært. På det norske markedet er classic-kvaliteter dominerende. Absolonia leverer prima kvaliteter til fordelaktige priser!

Hva er et travertin fransk mønstersett?

Et travertin fransk mønstersett dekker nøyaktig 8 kvadratfot og består av følgende deler. Ett stk. 16 x 24 tommer, 2 stk. 16 x 16 tommer, ett stk. 16 x 8 tommer og to stk. 8 x 8 tommer. Fransk mønster blir også kalt Versailles-mønster og Leonardo-mønster. Les mer om fransk mønster.

Hvor stor er en travertinflis?

Absolonia leverer travertinfliser i en rekke forskjellige størrelser, og også som skreddersydde paneler. Se vår travertin produktside for mer informasjon. Vi leverer også et utvalg ferdige mosaikker i travertin (og marmor).

Hvor tykk er en travertinflis?

En travertinflis er normalt en halv tomme tykk (12 mm.).

Hvor tykk er en travertinhelle?

Travertinheller leveres normalt i tykkelse 1 1/4 tomme.

Kan travertin brukes utendørs i våte og kalde Norge?

Som fasadeplater i bygninger gir travertin en vakker, og nærmest vedlikeholdsfri overflate. Absolonia leverer håndplukket fasadestein i alle størrelser på basis av oppdragsgivers byggetegninger og spesielle ønsker. Travertin fungerer også fint som heller. Frostskader skjer ikke om steinen blir lagt på et velanlagt underlag.

Hva er de mest populære størrelsene og mønstrene i travertinmosaikker?

Travertinmosaikker kommer i alle mulige størrelser, farger og mønstre. De mest populære mosaikkene er de klassiske romerske variantene med kvadratiske og ufyllte små stener i 1 til 5 cm. bredde. I dag leveres mosaikkene ferdig montert på glassfibermatter, normalt i størrelse 30,5 x 30,5 cm. for enkel montering.

Hvor ofte behøver travertin å bli impregnert?

impregneringHer er det ingen bestemte regler. Det handler om personlige preferanser og flere andre aspekter. For eksempel om det dreier seg om et gulvområde med stor trafikk vil impregneringen ikke vare like lenge som på impregnerte veggfliser. Noen steder kan det være nok å impregnere hvert femte eller tiende år, mens områder med stor trafikk kan behøve ny impregnering mer enn en gang pr. år. Noen liker steinen best ín natura uten impregnering av noen art. Vi anbefaler dog å velge å impregnere travertin på alle sliteflater og i alle våte rom som kjøkken og bad.  Tommelfingerregelen er som følger: Om du heller vann på steinen og den skifter farge, er det antageligvis på tide med en ny omgang impregnering.

Det er viktig å skille mellom impregnering og forseiling av naturstein. Impregnering trekker seg inn i steinen, mens forseiling blir liggende som en tynn hinne utenpå. Til private hjem anbefaler vi kun impregnering. Her er det også noen valg som bør overveies. Ønsker du en tilnærmet usynlig impregnering, eller en som i større eller mindre grad fungerer som fargeforsterking i stenen? Absolonia fører et utvalg utmerkede impregneringspreparater som du kan lese mer om her.

 

Hvordan rengjøre travertinfliser?

Travertin er en vakker og robust naturstein men den er også sårbar som andre naturmaterialer som f.eks. treparkett. Ved feil behandling kan den få flekker og andre skader. Travertin er naturlig vann- og smussavstøtende, men er sårbar for syreholdige væsker, som f.eks. rødvin. På impregnerte flater er dette intet problem om vinsølet blir tørket opp rimelig raskt. Det er dog viktig å velge riktige rengjøringsprodukter.

Du kan benytte spesielle steinvaskeprodukter, men til daglig renhold holder det fint med varmt vann, ev. med et nøytralt, ikke-slipende rengjøringsmiddel som f.eks. grønnsåpe. Unngå for all del syreholdige vaskemidler, salmiakk, skurekrem og aceton!

Med en smule omsorg og kjærlighet vil ditt travertingulv -eller fliser i motsetning til kunstmaterialer utvikle patina og bare bli vakrere med årene.

 

Hva er split face travertin?

Split face travertin har grove overflater og brukes i all hovedsak på vegger. Split face travertin kan brukes både innen- og utendørs. Noen interiørarkitekter velger å legge inn bånd av splitface steiner mellom andre veggfliser for å skape ekstra kontrast.[border]

 

Hvordan legge travertinfliser?

settÅ legge natursteinsfliser skiller seg minimalt fra det å legge andre fliser. Selve leggingen er enkel nok for en middels handy person, men her som ellers gjelder det å jobbe metodisk og nøye for å oppnå et godt resultat.

1. Klargjør veggen og brujk primer for godt feste. Om den er av sement kan du rengjøre den og legge flisene direkte på. Om veggen er f.eks. av gips eller tre anbefales bruk av 6 mm. sementplater. Disse gir bedre feste for flisene. Travertin er et naturmateriale med naturlige fargevariasjoner. Om du har flere pakker/paller med fliser, åpne alle og bland, slik at fargevariasjonene blir pent spredt jevnt ut over veggen. For å unngå flekkdannelser under leggingen er det viktig å unngå limsøl. Om det kommer lim på flisenes overflater, pass på å vaske dette bort umiddelbart. Noen velger å impregnere flisene før de legges, men dette anbefaler vi ikke om du har tenkt å fylle travertinhullene senere med fugemasse, noe som gir det rustikke preget som bidrar til travertinens spesielle sjarm.

2. Bestem hvordan du vil plassere flisene for å avgjøre hvor du skal starte leggingen. Om du ønsker at den øverste raden skal være smalere enn den nederste så kan du starte med å legge hele fliser på den nederste raden. Om du ønsker like brede fliser både oppe og nede, begynn med den midterste raden. Bruk kalksnøre og vater for å sikre at alt blir rett.

3. Marker veggens horisontale senterlinje med linjal/vater og skru fast en planke under denne linjen for å gi støtte til fliseraden du vil legge. Herfra legger du den øverste halvparten av fliseveggen.

4. Bruk en tannsparkel med 6 mm. tenner til å spre fliselin på veggen og på flisens bakside. Bruk hvitt fliselim da travertin er porøst og kan bli misfarget av mørkere produkter. Om du søler lim på flisens forside så husk hele tiden å vaske dette bort umiddelbart for å unngå stygge flekker!

5. Plasser flisen der du vil ha den og press den jevnt til veggen, gjerne med en plate slik at mørtelen på veggen binder seg til mørtelen på baksiden av flisen.

6. Bruk vater for å sikre at flisen står rett.

7. Gjenta prosessen for hver enkelt flis. Bruk avstandsskillere mellom flisene slik at avstanden mellom flisene blir likt overalt. Det kan hende at du må justere litt her og der underveis.

8. Kutt fliser som ikke passer inn i full størrelse. Mål opp og merk passende stykker og skjær dem til med en våt flisesag. Sag sakte og nøyaktig!

9. Fjern planken fra veggen etter at fliselimet på den øverste delen av veggen har fått tid til å sette seg. Mål opp hvor mange hele fliser som vil passe inn under de allerede monterte flisene. Marker linjen for den nederste raden for hele fliser. Bruk vater og blyant.

10. Monter den nederste delen av veggen gjennom å gjenta skrittene fra 4 – 8. Mål opp, kutt og plasser til sist den nederste fliseraden. La limet herde i henhold til produktinformasjonen.

11. Når limet er herdet (minst 12 timer) er det tid for å fuge. Arbeide fugemassen godt inn i alle fuger for å unngå luftlommer. Om du ønsker det kan du nå også fylle travertinhullene i samme omgang. Vask fuger/overflater med det samme, og ikke fug for store områder om gangen. Ved vasking av fuger der det benyttes runde stener, husk å vaske fugene helt ned til der avrundingen av stenene starter for penest mulig resultat. Den siste vaskingen bør gjøres ca. en time etter første vask, når herdingen har kommet litt i gang.

12. Når veggen er grundig rengjort er det tid for impregnering, men husk å først gi veggen god tid til å tørke! Om overflaten ikke er helt tørr kan fuktighet bli stengt inne i steinen og gi misfarging. Det finnes flere typer impregnering i handelen som forsterker steinens farge i større eller mindre grad. Ønsker du et blankt, «vått» utseende, et usynlig matt, eller noe midt i mellom?

Anbring impregneringen med svamp, klut eller børste, og/eller følg anvisningen på boksen/flasken. Impregnering som ikke trenger inn i steinen tørkes bort for å unngå skjolder. Ved første gangs impegnering så anbefaler vi at det gjøres to ganger.

Se også